Arviointikeskustelut Qridin avulla

Arviointikeskustelut ovat avain oppilaan oppimisen syvempään ymmärtämiseen ja kehityksen tukemiseen. Qridi tarjoaa opettajille ja huoltajille helpon tavan koota arviointitietoja ja visualisoida oppilaan edistymistä.

Kirjoittaja

Henri Karjalainen

Sukella syvemmälle oppilaan ajatteluun ja osaamiseen

Qridi kokoaa opettajalle koonnin yksittäisen oppilaan oppimiseen liittyvistä arviointitiedoista. Myös huoltajalla on pääsy oman käyttöliittymän kautta samoihin tietoihin. Tämä mahdollistaa arviointikeskustelussa erilaisten teemojen esille nostamisen helpolla ja havainnollisella tavalla.

Qridi kerryttää oppilaan osaamisen portfolion

Kun Qridin toimintoja on käytetty säännöllisesti ja suunnitelmallisesti, oppilas hahmottaa kertyneen oppimistiedon avulla omaa oppimisprosessiaan paremmin. Opettajana on hyvä nostaa arviointikeskustelussa korostetusti muutama valikoitu teema esille. Oppilaan on helppo kertoa visualisointien avulla omasta oppimisestaan.

Oppilasta on voitu pyytää arvioimaan säännöllisesti onnistumistaan tietyissä työskentelyn taidoissa, laaja-alaisen osaamisen taidoissa tai käyttäytymisen osa-alueissa. Samassa yhteydessä on voitu pyytää myös vertaispalautetta aiheesta. Qridi koostaa arvioinneista diagrammeja, joiden avulla opettajan ja huoltajan on helpompi nostaa eri asioita keskusteltavaksi.

Päiväkirjat kokoavat nähtäville oppilaan kirjoittamia tai äänittämiä pohdintoja sekä hänen taltioimiansa kuvia tai videoita tiettyyn aiheeseen tai ilmiöön liittyen. Päiväkirjoja voidaan käyttää monilla eri tavoilla: esimerkiksi dokumentoimaan käsityön, kuvataiteen ja kotitalouden oppimisprosessia, lukupäiväkirjana tukemaan lukemaan oppimista, vieraiden kielien puhumisen nauhoittamiseen, erilaisten ilmiöiden ympärille ja laajempana oppimisportfolioalustana. Päiväkirjojen pohjalta on helppo jutella oppilaan edistymisestä.

Tehtävälistan yhteenvedot nostavat oppilaan onnistumiset sekä oppimisen pullonkaulat visuaalisesti esille. Samassa voidaan pureutua tarkemmin siihen, millaisia asioita kuluneen jakson aikana opetuksessa on käyty läpi.