Päättöarviointi ja 6. luokan arviointi haltuun! [+ helppo työkalu joka säästää opettajan aikaa]

Kirjoittaja

Henri Karjalainen

Arviointi on koko koulun yhteinen asia!

Arvioinnissa tulee noudattaa arvioinnin yleisiä periaatteita. Kouluissa tulee olla yhtenäiset arvioinnin periaatteet, käytänteet ja arviointikulttuuri. Opetuksen järjestäjän vastuulla on seurata arvioinnin periaatteiden toteutumista ja tukea yhtenäisen arviointikulttuurin kehittymistä.

Arviointi pähkinänkuoressa

Arviointi perusopetuksessa tarkoittaa oppilaan oppimisen, osaamisen, työskentelyn ja käyttäytymisen arviointia suhteessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Arvioinnin tarkoituksena on tukea oppilaan oppimista ja kehitystä sekä antaa tietoa siitä, miten hyvin oppilas on saavuttanut asetetut oppimistavoitteet. Se kattaa koko oppimisprosessin ja sisältää sekä formatiivisen että summatiivisen arvioinnin.
Arviointi kohdistuu eri osa-alueisiin, kuten tiedolliseen ja taidolliseen osaamiseen sekä käyttäytymiseen ja työskentelyyn. Arviointia toteutetaan jatkuvasti ja sen tulee olla oppilaan kannalta johdonmukaista, yhdenvertaista ja avoimeen vuorovaikutukseen perustuvaa.

Summatiivinen arviointi pitää dokumentoida

Summatiivinen arviointi on oppimiskokonaisuuden päättävä arviointi, jossa mitataan, kuinka hyvin oppilas on saavuttanut oppiaineille asetetut tavoitteet. Se tehdään yleensä lukuvuoden tai oppimisjakson lopussa ja sen perusteella oppilaalle annetaan arvosana tai sanallinen arvio.
Summatiivinen arviointi tarjoaa kokonaiskuvan oppilaan oppimisesta ja osaamisesta, ja sen perusteella tehdään päätökset esimerkiksi oppilaan etenemisestä seuraavalle luokalle tai koulutusasteelle.
Arviointi perustuu oppiaineille asetettuihin tavoitteisiin ja arviointikriteereihin, jotka on määritelty opetussuunnitelmassa. Opettajan tehtävänä on dokumentoida arviointiin vaikuttavat suoritukset ja varmistaa, että arviointi on yhdenmukaista ja reilua kaikkia oppilaita kohtaan.

Mitä arviointikriteerit ovat?

Arviointikriteerit ovat ennalta määriteltyjä mittareita, joiden avulla oppilaan osaamista arvioidaan suhteessa oppiaineille asetettuihin tavoitteisiin. Kriteerit määrittelevät, millaista osaamisen tasoa odotetaan tietyn arvosanan saamiseksi, ja ne perustuvat opetussuunnitelman tavoitteisiin.
Arviointikriteerien avulla varmistetaan arvioinnin yhdenvertaisuus, objektiivisuus ja läpinäkyvyys. Ne ohjaavat opettajaa arvioimaan oppilaan osaamista systemaattisesti ja johdonmukaisesti, ja ne myös auttavat oppilasta ymmärtämään, mitä hänen tulee osata saavuttaakseen tietyn arvosanan.  
Kriteerien käyttö on keskeinen osa oikeudenmukaista ja reilua arviointia, sillä ne tekevät arvioinnin perusteet selkeiksi sekä oppilaille että heidän huoltajilleen.
Lue lisää blogista miten arviointikriteerien käyttö parantaa oppilaan yhdenvertaisuutta arvioinnissa: https://www.qridi.com/artikkelit/mihin-opettaja-tarvitsee-arvioinnin-kriteereita

Päättöarvioinnin ja 6. vuosiluokan arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit löytyvät opetussuunnitelmasta

Päättöarvioinnin kriteerit määrittelevät, mitä oppilaan tulee osata perusopetuksen päättyessä saadakseen tietyn arvosanan. 6. vuosiluokan kriteerit määrittelevät, mitä oppilaan tulee osata 6. vuosiluokan päätteeksi. Nämä kriteerit ovat osa kansallisia linjauksia, joiden avulla pyritään varmistamaan, että kaikki oppilaat arvioidaan yhdenvertaisesti riippumatta koulusta tai opetuksen järjestäjästä.
Päättöarvioinnin ja 6. vuosiluokan kriteerit on laadittu valtakunnallisesti siten, että ne heijastavat oppiaineille asetettuja tavoitteita perusopetuksen aikana. Ne auttavat opettajaa tekemään objektiivisen ja perustellun arvioinnin oppilaan osaamisesta, ja varmistavat, että arvosanat ovat vertailukelpoisia eri koulujen ja oppilaitosten välillä.
Kriteerien käyttö päättöarvioinnissa tukee oppilaan siirtymistä seuraavalle koulutusasteelle, tarjoten samalla selkeät tavoitteet osaamisen kehittämiselle.
OPH on julkaissut kuudennen luokan arviointikriteerit, jotka astuivat voimaan syksyllä 2023. Yläkoulun päättöarvioinnin kriteerit ovat astuneet voimaan jo aiemmin, vuonna 2021. Arviointikriteerit määrittävät osaamisen tason arvosanoille 5, 7, 8 ja 9. Niiden tavoitteena on helpottaa päättöarvioinnin tekemistä ja arviointikäytänteiden yhtenäistämistä.

Käyttäytymisen arvioinnin tavoitteet löytyvät paikallisesta opetussuunnitelmasta

Opetussuunnitelma ei sano suoraan, millaista on hyvä käyttäytyminen, vaan se on jätetty kuntien määriteltäväksi. Käyttäytyminen ei sisälly suoraan oppiaineiden tavoitteisiin eikä vaikuta niiden arviointiin, mutta on silti oleellinen osa koulun kasvatustehtävää. Käyttäytymistä tuetaan koulun järjestyssäännöillä ja siitä annetaan joko sanallinen tai numeerinen arvio. Käyttäytymisen arvosana perustuu kriteereihin, eikä se vaikuta oppiaineiden arvosanoihin.
Käyttäytymisen arviointi keskittyy oppilaan toimintaan kouluyhteisössä ja sosiaalisissa tilanteissa. Arvioinnissa huomioidaan oppilaan vastuullisuus, sääntöjen noudattaminen ja osallistuminen koulun toimintaan. Tavoitteena on tukea sosiaalisten taitojen ja yhteisöllisyyden kehittymistä. Arviointi antaa oppilaalle ja huoltajille tietoa kouluyhteisössä toimimisesta ja kehityskohteista.

Miten arvosanan voi antaa helposti hyödyntäen kriteereitä?

Päivitetyt arviointikriteerit helpottavat opettajan työtä, mutta samalla tuovat merkittävästi lisää haltuun otettavaa sisältöä opetussuunnitelmaan – luokanopettajalla laajimmillaan jopa 200 lisäsivun verran.
Julkaisimme Qridissä opettajien käyttöön uuden Arvosanat-toiminnon, jonka avulla opettaja voi tavoitteiden tarkastelun lisäksi myös antaa summatiivista arviointia Qridissä. Qridissä annettu arvosana tulee näkymään automaattisesti Wilmassa. Arvosanan voi antaa niin oppiaineesta kuin käyttäytymisestä.

Kaikki tarvittava yhdessä näkymässä

  • Tarkastele oppiaineen tavoitteita ja kriteereitä selkeässä näkymässä.
  • Tee arviointia halutessasi tavoitekohtaisesti, säädä painoarvoja ja huomioi kokeet ja muut näytöt osana arviointia.
  • Mahdollista tehdä integraatio paikalliseen opetussuunnitelmaan (ePerusteet-palveluun).

Saumaton integraatio Wilmaan

  • Wilman koearvosanat ja tuntimerkinnät näkyvät myös Qridissä ja koearvosanoja voi lisätä suoraan Qridin kautta.
  • Mikä parasta, valmiit arvosanat siirtyvät automaattisesti Wilmaan!

Tutustu tarkemmin uuteen toimintoon